mtLNWJWNa srdcovo-cievne choroby umiera každý druhý Slovák, pričom až osem z desiatich Slovákov má aspoň jeden rizikový faktor. Medzi rizikové faktory srdcovo- cievnych chorôb patrí najmä nesprávna životospráva, fajčenie, nedostatočná telesná aktivita, obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi a mnohé ďalšie. Práve hladinu cholesterolu pomáha vo významnej miere udržiavať pod kontrolou správna výživa.

Podľa WHO sú srdcovo-cievne choroby ako príčina smrti celosvetovo na prvom mieste. Každý rok na ne zomrie približne 17,5 milióna ľudí. Predpovede pritom vôbec nenaznačujú, že by sa situácia mala zmeniť. Do roku 2015 toto číslo pravdepodobne vzrastie na 20 miliónov. Podľa Správy o zdravotnom stave obyvateľstva 2009 – 2012 Úradu verejného zdravotníctva SR boli v roku 2011 najčastejšou príčinou smrti na Slovensku choroby obehovej sústavy (čiže choroby srdca a ciev), s podielom úmrtí 45,9 % u mužov a 59,8 % u žien.

Pri sledovaní hladiny cholesterolu je potrebné rozlišovať HDL-cholesterol, teda „dobrý“ cholesterol, a LDL-cholesterol, teda „zlý“ cholesterol. Optimálna hladina HDL-cholesterolu v krvi je > 1,4 mmol/l u mužov a > 1,6 mmol/l u žien, optimálna hladina LDL-cholesterolu v krvi by mala byť do 2,5 mmol/l. Hladina celkového cholesterolu v krvi by nemala byť vyššia ako 5,0 mmol/l. Zvýšenú hladinu cholesterolu je možné znížiť v prvom rade správnou životosprávou, v ktorej má významnú úlohu zdravá výživa. Strava by mala byť pestrá a vyvážená, s pravidelným každodenným prísunom dostatočného množstva ovocia aj zeleniny. Dôležité je však všímať si aj množstvo a kvalitu konzumovaných tukov.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>